article

Kathy Ainul Møen og Eivind Meland, med bidrag av Steinar Hunskår

13. Doktoravhandlingene 1972–2021: 102 disputaser

Michael 2022; 19: Supplement 29, 399–414.

Doktorgrader og doktoravhandlinger er en viktig del av virksomheten i et universitetsinstitutt. Disputaser er en milepæl og stas for kandidaten, et uttrykk for forskningsaktiviteten i miljøet og en viktig tellekant som betyr penger og ære til institutt og fakultet. Den lange listen i dette kapitlet består av alle de 102 avhandlingene vi har regnet som «våre» (Tabell 1). Det vil si at de formelt må ha utgått fra det allmennmedisinske miljøet og ha hatt hoved- eller medveileder herfra. Ansatte med doktorgrad fra andre universitet eller institutter er ikke tatt med. Heller ikke avhandlinger der våre ansatte har vært veileder, men der avhandlingen utgår fra annet sted, er tatt med i oversikten.

Selv om dr.med.-graden har tradisjoner ved fakultetet siden opprettelsen i 1946, så var disputaser sjeldne de første tiårene. I perioden fram til 1972, da Institutt for almenmedisin ble opprettet, var det i alt bare 36 disputaser, altså bare litt over 1 disputas i gjennomsnitt årlig for hele fakultetet. På 1970-tallet var det gjennomsnittlig 3–4 disputaser årlig, på 1980-tallet var det 10–15. Den store økningen kom først etter 2010, da Det medisinske fakultet har hatt 80–110 doktordisputaser årlig. Som tallene nedenfor viser, har instituttmiljøet vårt hatt en tilsvarende voldsom økning i antall doktorgrader de siste 10 årene. Fra 2008 har de aller fleste disputert for ph.d.-graden, med sterkere vekt på utdanningsdelen og noe mindre vekt på antall publikasjoner enn det som var tilfelle med den tidligere dr.med.-graden.

Det gikk hele 18 år fra opprettelsen av instituttet i 1972 til vi hadde den første avhandlingen som fullt og helt, faglig og arbeidsmessig, var en frukt av forskningen internt på instituttet. Der var, og hadde vært, ansatte med doktorgrad fra andre universiteter og institutter, og instituttet hadde vært medarrangør av disputaser, men det er Kirsti Malterud sin avhandling fra 1990 om Allmennpraktikerens møte med kvinnelige pasienter som må regnes som den første i rekken av 102 disputaser frem til utgangen av 2021 (figur 1).

Figur 1: Den første av 102: Kirsti Malterud disputerer i Store auditorium, Haukeland universitetssjukehus, 21. september 1990. Fra venstre: Andre-opponent Kari Wærness, Kirsti Malterud, dekanus Tollak B. Sirnes, første-opponent: Christian F. Borchgrevink og Hanne Haavind (tredje medlem av komitéen).

Foto: Alf Petter Andersen.

Den første var et varsel om flere, og i årsmeldingen for 1990 ble det slått fast at det var mye på beddingen og å glede seg over i de kommende årene. De neste ti årene kom det gjennomsnittlig en disputas årlig, dette doblet seg til to årlig 2001–2010, mens de siste årene har dette igjen tredoblet seg til 5–8 disputaser årlig (figur 2). Som tallene viser er det en rimelig jevn kjønnsfordeling, 55 kvinner og 47 menn, med en liten overvekt av menn de første årene og en overvekt av kvinner i de siste.

Et allmennmedisinsk instituttmiljø skal første og fremst drive allmennmedisinsk forskning og utdanne akademikere i eget fag. Men i takt med den generelle utviklingen på instituttet og fakultetet, er tverrfaglig forskning og rekruttering av andre enn de tradisjonelle «legeforskerne» en tydelig trend (figur 3). Slik har det også vært i vårt miljø. Vi har alltid hatt et stort innslag av leger uten allmennmedisinsk forankring og doktorander med annen utdanningsbakgrunn enn medisin. Over 50 års-perioden har om lag halvparten av våre doktorander hatt forankring i allmennmedisin før, under eller etter disputas. Sett over hele perioden er 38% av allmennlegene kvinner, mens hele 73% av «de andre» doktorandene er kvinner. Listen over avhandlingene viser også hvor viktig nabomiljøene har vært for doktorgradsproduksjonen. Noklus, NKLM og AFE har til sammen bidratt med et betydelig antall doktorgrader, som oftest med hovedveileder fra instituttets fast ansatte forskere. Disse miljøene har også skaffet finansiering for stipendiatene fra ulike kilder.

Figur 2: Antall doktorander (N = 102) fordelt på kjønn og tidsperioder.

Figur 3: Antall doktorander (N = 102) fordelt på fire tidsperioder og kandidatens bakgrunn. I gruppen «Andre» inngår leger uten forankring i allmenn-medisin og personer med annen utdanningsbakgrunn enn medisin.

En annen utvikling som viser tydelig i avhandlingslisten, er bruken av medveiledere, tidligere kalt biveileder. Mens dette hørte til unntakene de første årene, er det nå krav om minst to veiledere ved opptak til ph.d.-programmet.

Selv om antallet disputaser er stort, har forskningsmiljøet lagt stor vekt på å markere doktorgradsprosessen og også selve anledningen. Forskningsmøtene om onsdagene, nå akademimøtene, er viktige arenaer for fremlegging av prosjektskisser og artikkelmanus. Midtveisevalueringene foregår på akademimøtene, og vi setter også av tid til «prøve-prøve-forelesninger», der kandidatene kan få foreløpige tilbakemeldinger på presentasjonen i løpet av de to forberedelsesukene før prøveforelesningen holdes på selve disputasdagen.

Disputasdagen er en viktig dag for både kandidaten, veilederne, forskningsgruppen, Fagområde for allmennmedisin og instituttet. Alle oppfordres til å delta på disputasen, og det har vært en sterk tradisjon for at stipendiatkolleger stiller opp med hjelpende hender i den praktiske avviklingen. Under koronapandemien 2020–2021 ble de fysiske disputasene i stor grad avlyst og måtte holdes digitalt. Oppmøtet digitalt var minst like stort som ved tradisjonelle disputaser i auditorium. Noen fikk også avholde hybridløsninger, med noen få til stede i salen, mens resten fulgte med digitalt (figur 4).

Figur 4: Fra Gunhild Felde sin disputas 9. oktober 2020 med såkalt «hybrid-løsning» på grunn av koronapandemien. På bildet ses kandidaten i auditoriet sammen med disputasleder (custos) professor emeritus Eivind Meland og leder av bedømmelseskomitéen professor Jone Trovik (med ryggen til). På veggen ses øverst til venstre førsteopponenten professor Eva Samuelsson, Umeå Universi-tet og nederst andreopponenten professor Arnfinn Seim, NTNU. Digitalt ble disputasen holdt på Zoom Webinar og fysisk i auditoriet i Armauer Hansens hus. Det var tillatt med 20 personer til stede fysisk, med smitteverntiltak som å ha avstand til de andre i rommet, sprite hendene og hoste i albuen. Digitalt publikum kunne stille spørsmål til prøveforelesningen ved å skrive til custos i kommentarfeltet. Det samme gjaldt muligheten til å opponere ex auditorio.

Foto: Privat.

En doktordisputas kan også være en stor sosial begivenhet, med mottakelse, doktormiddag i ulike konsepter og med få eller mange inviterte (figur 5). En morsom tradisjon i allmennmedisinmiljøet er alle de sangene som er laget fra kolleger og venner til disputasmiddagene. Spesielt må nevnes tradisjonen med å lage sang til doktoranden på melodien Funiculì, Funiculà . Det er forfattet minst 15 ulike tekster til denne melodien i forbindelse med disputaser, fødselsdager og andre anledninger (figur 6).

Figur 5: Fra disputasmiddagen til Stian L Wesnes i Legenes Hus 26. oktober 2011. Foto: Privat.

Figur 6: Den første sangen på melodien til Funiculì Funiculà ble skrevet til Anders Bærheims doktormiddag i krypten under St. Paul katolske kirke 27. januar 1994. Melodien ble komponert av Luigi Denza i 1880, i forbindelse med åpningen av den første kabelbanen på Vesuv ved Napoli. Både Luciano Pavarotti og Andrea Bocelli har gjort berømte innspillinger av sangen.

I tillegg til originaltittelen blir melodien ofte omtalt i allmennmedisinmiljøet som «Klara på skjèret», da denne figuren går igjen i mange av tekstene.

Tabell 1: De 102 avhandlingene 1990–2021.

År

Navn

Tittel

Hovedveileder

Biveileder

1990

Kirsti Malterud

Allmennpraktikerens møte med kvinnelige pasienter

Per Fugelli

Astrid Nøklebye Heiberg, Per Måseide

1994

Anders Bærheim

Lower urinary tract infections in women. Aspects of pathogenesis and diagnosis

Even Lærum

1994

Eva Gjengedal

Understanding a world of critical illness. A phenomenological study of the experiences of respirator patients and their caregivers

Kirsti Malterud

1995

Hogne Sandvik

Female urinary incontinence. Studies of epidemiology and management in general practice

Steinar Hunskår

1995

Geir Thue

The office laboratory. A study related to near patient testing in general practice and occupational health care

Sverre Sandberg

1996

Marit Hafting

Et eple om dagen. Eldre småforbrukere av helsetjenester

Per Fugelli

Torunn Selberg

1997

Kirsten S Rokstad

The Møre & Romsdal Prescription Study (MRPS). An epidemiological study of prescribing in general practice including an intervention on general practitioners’prescribing practice

Per Fugelli

1998

Eivind Meland

Management of coronary heart disease risk in general practice

Even Lærum

1999

John Nessa

Talk as medical work-Discourse analysis of patient-doctor communication in general practice

Kirsti Malterud

1999

Jørund Straand

To prescribe or not to prescribe – Drug prescribing studies in general practice. The Møre & Romsdal Prescription Study II

Per Fugelli

1999

Arnfinn Seim

Women with urinary incontinence. Consultation behaviour and management in general practice

Steinar Hunskår

2000

Truls Østbye

The Canadian Study of Health and Aging: Epidemiological investigations with special emphasis on dementia and related factors

Steinar Hunskår

2001

Benedicte Eskeland

Aspects of diagnosis and treatment of marginal iron deficiency in populations at risk

Steinar Hunskår

Rune Ulvik, Kirsti Malterud

2002

Solfrid Indrekvam

Electrical stimulation in female urinary incontinence. A national cohort based on a Norwegian reimbursement system

Steinar Hunskår

2002

Svein Skeie

Aspects of quality in diabetes care with emphasis on blood glucose and HbA1c

Sverre Sandberg

2003

Per Stensland

Approaching the locked dialogue of the body-communicating symptoms through illness diaries

Kirsti Malterud

2003

Yngvild S Hannestad

A community-based study of urinary incontinence in women. Prevalence, help seeking and risk related to family history and life style factors

Steinar Hunskår

2004

Terje Alræk

Acupuncture in the prevention of recurrent uncomplicated lower urinary tract infection in adult women

Anders Bærheim

2004

Guri Rørtveit

Urinary incontinence after pregnancy and childbirth

Steinar Hunskår

Anne Kjersti Daltveit

2005

Knut Steen

Violence in an urban community. An accident and emergency department perspective

Steinar Hunskår

2005

Johannes Hatlebakk

Quality of life in men with lower urinary tract symptoms (LUTS) suggestive of benign prostatic hyperplasia (BPH)

Steinar Hunskår

Berit Rokne Hanestad

2005

Arne Fetveit

Sleep disturbances in nursing home patients with dementia. A non-pharmacological intervention study

Bjørn Bjorvatn

2006

Benedicte Carlsen

The changing role of gatekeepers: Rationing and shared decision-making in primary care

Ole F Norheim

Arild Aakvik

2008

Maire O’ Donnell

Help-seeking behaviour and patient preferences for involvement in treatment decision-making among European women with urinary incontinence

Steinar Hunskår

2008

Thomas Mildestvedt

Hjertepasienters motivasjon for varige livsstilsendringer

Eivind Meland

Geir Egil Eide

2008

Gunn Kristensen

Self monitoring of blood glucose; Aspects of analytical quality.

Sverre Sandberg

2008

Stefán Hjörleifsson

Genetics, risk and medicalization – A case study of preventive genetic technologies in Iceland

Edvin Schei

Vilhjalmur Arnason

2008

Esperanza Diaz

Impact of reducing indoor air pollution on women’s health. RESPIRE Guatemala – Randomised exposure study of pollution indoors and respiratory effects

Tone Smith Sivertsen

Rolf Terje Lie, Nigel Bruce

2009

Roar Jensen

Patellofemoral pain syndrome – Studies on a treatment modality, somatosensory function, pain, and psychological parameters

Anders Bærheim

Alice Kvåle

2009

Signe Dørheim

Depression and sleep in the postnatal period. A study in Nepal and Norway

Gunnar Tschudi Bondevik

Bjørn Bjorvatn

2010

Erik Zakariassen

Red Response. Studies on the role of primary care doctors in out-of-hospital emergency medicine

Steinar Hunskår

2010

Atle Klovning

Validations of research methods for urinary incontinence. Scored questionnaires in clinical practice and epidemiological research.

Steinar Hunskår

Hogne Sandvik

2010

Nicolas Øyane

Seasonal changes in mood and behaviour in the general population

Bjørn Bjorvatn

2010

Reidun Kjome

Diabetes care in community pharmacy – Focus on self-monitoring of blood glucose

Sverre Sandberg

Anne Gerd Granås

2011

Lillebeth Larun

Kronisk utmattelsessyndrom: Kunnskap, aktivitet og utfordringer

Kirsti Malterud

2011

Knut-Arne Wensaas

Giardiasis in Bergen. Outbreak and clinical consequences

Guri Rørtveit

Nina Langeland

2011

Elisabeth H Hansen

Monitoring activities in out-of-hours emergency primary care in Norway. A special emphasis on nurses telephone triage and counselling

Steinar Hunskår

2011

Stian L Wesnes

Urinary incontinence during pregnancy and postpartum. Incidence, prevalence and risk factors

Steinar Hunskår

Guri Rørtveit

2011

Siri Waage

Shift work, sleep and health in the petroleum offshore industry

Bjørn Bjorvatn

Bente Moen

2011

Kristin M Aakre

Fiksjonsbasert kommunikasjonstrening i medisinsk utdannelse – med bruk av teaterfaglige virkemidler

Sverre Sandberg

Geir Thue

2011

Torild Jacobsen

Fiksjonsbasert kommunikasjonstrening i medisinsk utdannelse – med bruk av teaterfaglige virkemidler

Bjørn Rasmussen

Margret Lepp

2012

Mari Bjørkman

Lesbisk selvtillit-lesbisk helse. Utfordringer og mestringsstrategier hos lesbiske kvinner

Kirsti Malterud

2012

Svein Kjosavik

Prescribing and prescribers of psychotropic drugs in Norway: A population based pharmacoepidemiological study

Steinar Hunskår

Sabine Ruths

2012

Hans Johan Breidablik

Selvopplevd helse hos unge-et spennende landskap

Eivind Meland

Stian Lydersen

2012

Liv Tveit Walseth

Change through ethical dialogue A theoretical and qualitative study of lifestyle counselling in general practice

Edvin Schei

Marit Skivenes

2012

Aasne Aarsand

Diagnosing and monitoring the porphyrias

Sverre Sandberg

2012

Eirik Abildsnes

The general practitioner as lifestyle advisor. A focus group study exploring case story discussions

Per Stensland

Signe Flottorp

2012

Kjell H Halvorsen

Drug prescribing quality for older patients. Explicit indicators and multidisciplinary medication reviews

Sabine Ruths

Anne Gerd Granås, Per S. Stensland

2013

Karen Bach Nielsen

Helbredsscreening i allmennpraksis-Et kvalitativ studie om menneskers tanker og erfaringer

Kirsti Malterud

Lise Dyhr

2013

Marit Ebbesen

Epidemiology of urinary incontinence in women, with emphasis on diabetes as a risk factor

Steinar Hunskår

2013

Ingrid H Johansen

Mental illness out-of-hours. Characteristics and challenges of patient contacts in emergency primary health care in Norway

Steinar Hunskår

Tone Morken, Benedicte Carlsen

2013

Ingvild W Saxvig

Delayed sleep phase disorder. Prevalence, sleep, circadian rhythm and treatment

Bjørn Bjorvatn

Ståle Pallesen, Inger Hilde Nordhus

2013

Ane Wilhelmsen-Langeland

Delayed sleep phase disorder in adolescence and young adulthood

Bjørn Bjorvatn

Ståle Pallesen, Inger Hilde Nordhus

2013

Ann Helen Kristoffersen

Aspects of the use and interpretation of INR and D-dimer in primary and secondary care

Sverre Sandberg

Geir Thue

2013

Anne Stavelin

Analytical quality control of INR measurements in primary health care

Sverre Sandberg

Per Hyltoft Petersen

2013

Øystein Hetlevik

Register-based studies on continuity, collaboration and equity in general practice

Sturla Gjesdal

Kjell Haug

2014

David Jahanlu

The Hordaland women’s cohort, a longitudinal study on urinary incontinence in middle-aged women

Steinar Hunskår

2015

Aase Aamland

Medisinsk uforklarte plager og symptomer (MUPS) og sykefravær – Allmennlegens rolle

Erik Werner

Kirsti Malterud

2015

Bente Dahl

Queer challenges in maternity care. A qualitative study about lesbian couples’experiences

Kirsti Malterud

Venke Sørlie

2015

Kristian A Simonsen

The 2009 influenza pandemic in primary care. Clinical manifestations, attitudes and utilisation of services

Guri Rørtveit

Steinar Hunskår

2015

Robert Burman

Chest pain out-of-hours. Prospective studies on diagnostics and management in out-of-hours emergency primary health care in Norway

Steinar Hunskår

Erik Zakariassen

2015

Guttorm Raknes

Reisetid, reiseavstand og bruk av legevakt

Steinar Hunskår

2015

Marit Stordal Bakken

Potentially inappropriate drug use and hip fractures among older people. Pharmacoepidemiological studies

Sabine Ruths

Anette Hylen Ranhoff, Lars B. Engesæter

2015

Kristina Riis Iden

Depression in nursing homes. Underdiagnostics and overtreatment

Sabine Ruths

Stefán Hjörleifsson, Knut Engedal

2016

Merethe Røthing

Towards improved partnerships between health professionals and family caregivers in Huntington’s disease: a qualitative study

Jan C. Frich

Kirsti Malterud

2016

Sverre Rørtveit

Akuttmedisin i ein distriktskommune

Steinar Hunskår

Eivind Meland

2016

Torgeir Gilje Lid

Addressing alcohol in general practice

Eivind Meland

Geir Egil Eide, Sverre Nesvåg, Kirsti Malterud

2016

Siri Carlsen

The use of HbA1c as a quality indicator in diabetes care –analytical and clinical aspects

Sverre Sandberg

Torild Skrivarhaug, Lasse Gøransson

2016

Helene Johannesen

Characterization of Hydroxymethylbilane Synthase and Pharmacological Chaperone Treatment for Acute Intermittent Porphyria

Sverre Sandberg

Aurora Martinez, Karen Toska

2016

Janice Andersen

A patient-oriented perspective on porphyria: Psychosocial and health-related challenges of acute intermittent porphyria and porphyria cutanea tarda

Sverre Sandberg

Eva Gjengedal, Målfrid Råheim, Karin Nordin

2017

Frøydis Gullbrå

Children as next of kin and the general practitioner. A qualitative study about the general practitioner’s opportunities to help

Marit Hafting

Guri Rørtveit, Tone Smith Sivertsen

2017

Olav Thorsen

General practitioners’referrals to specialist health services – exploring elements and factors in the referral process having an impact om patients’access to specialty care

Anders Bærheim

Jan Olav Johannessen, Lars Fosse, Odd Kvamme

2017

Ingrid K Rebnord

Laboratory tests in out-of-hours services in Norway. Studies with special emphasis on use and consequences of C-reactive protein test in children

Steinar Hunskår

Hogne Sandvik

2017

Eirin Nybø Ellensen

Norwegian Index for Emergency Medical Assistance. Studies on the use and precision of the emergency medical dispatch guidelines in Norway

Eirik Zakariassen

Torben Wisborg/ Steinar Hunskår

2017

Thomas Røraas

Experimental designs and mathematical methods for estimating variance components in studies of biological variation

Sverre Sandberg

Bård Støve, Per Hyltoft Petersen.

2017

Kristian Jansen

End of life care in nursing homes – Palliative drug prescribing and doctors’existential vulnerability

Sabine Ruths

Margrethe Aase Schaufel

2017

Reidun Sandvik

Management of pain and burdensome symptoms in nursing home patients

Bettina Husebø

Geir Selbæk, Dag Aarsland

2018

Stein Nilsen

Allmennlegers erfaringer om portvakt. Utfordringer, håndtering og konsekvenser

Kirsti Malterud

Aase Aamland

2018

Anette Fosse

Livets slutt i sykehjem-pasientens ønske og legens rolle

Margrethe Aase Schaufel

Sabine Ruths, Kirsti Malterud

2018

Satya Sharma

Behandlingseffekt og utkommemål ved behandling av frossen skulder med kortisoninjeksjoner og om psykososiale faktorer påvirker resultatet

Anders Bærheim

Alice Kvåle/Rolf Moe-Nilssen

2018

Vegard Pihl Moen

Disability in patients entering rehabilitation centres in secondary care in Norway: A cross-sectional study of predictors and the relationships with sense of coherence and health-related quality of life

Sturla Gjesdal

Jorunn Drageset, Geir Egil Eide

2018

Christine Gulla

A fine balance: Drug use in Norwegian nursing homes

Bettina Husebø

Reidun Kjome, Elisabeth Flo

2019

Sverre Litleskare

Long-term complications following an outbreak of giardiasis

Guri Rørtveit

Knut-Arne Wensaas

2019

Kathy Ainul Møen

Cervical cancer screening among immigrants in Norway. Challenges, possibilities and the effect of an intervention

Esperanza Diaz

Bernadette Kumar

2019

Khalid G. Mohamed

The Gezira Family Medicine Project (GFMP). A scientific evaluation of a Master program for family physicians in Gezira, Sudan

Steinar Hunskår

Samira Hamid, Fatih Malik

2019

Gro Beate Samdal

Behaviour change interventions in primary health care

Thomas Mildestvedt

Eivind Meland

2019

Kjersti Blytt

Sleep in nursing home patients. Clinical assessment and the effects of pain treatment on sleep

Elisabeth Flo

Bjørn Bjorvatn, Bettina Husebø

2019

Ane Erdal

Efficacy of pain treatment on depression in patients with dementia

Bettina Husebø

Elisabeth Flo, Dag Aarsland

2020

Camilla Kjellstadli

Dying at home in Norway: health care utilization in the final months of life

Steinar Hunskår

Bettina Husebø, Elisabeth Flo

2020

Gunhild Felde

Urinary incontinence in relationship with anxiety and depression in women. An epidemiological study

Steinar Hunskår

Anders Engeland

2020

Luckson W Dullie

Quality of primary care from the patient perspective in south west Malawi: Development and application of the Malawian Primary Care Assessment Tool (Pcat-Mw)

Sturla Gjesdal

Eivind Meland

2020

Hogne V Buchvold

Shift work: Weight change and lifestyle factors

Bjørn Bjorvatn

Siri Waage, Ståle Pallesen

2020

Merethe Hustoft

Do interprofessional teams matter?

Øystein Hetlevik

Sturla Gjesdal, Eva Biringer

2020

Åsne Bakke

Type 2 diabetes in general practice in Norway: – status, time trends, and quality of care

Sverre Sandberg

Geir Thue

2020

Irene Aasmul

Advance Care Planning and the staff perspective: The development, implementation, and investigation of a complex intervention in the nursing home

Bettina Husebø

Elisabeth Flo

2021

Gunnar Husabø

External inspections of healthcare organizations: A study of organizational and clinical effects of inspections on the management of sepsis in Norwegian hospitals

Einar Hovlid

Gunnar T Bondevik

2021

Christer Frode Aas

The burden of disease among people with severe substance use disorders

Lars Thore Fadnes

Kjell Arne Johansson, Alexander Modahl Leiva

2021

Jørn Henrik Vold

Potentially addictive substances among patients in opioid agonist therapy: dispensations, use and fatigue

Lars Thore Fadnes

Kjell Arne Johansson, Svetlana Skurtveit

2021

Tone Bukve

External quality assurance of point-of-care testing. Participant performance and commutability of the control material

Sverre Sandberg

Anne Stavelin

2021

Elisabeth Strømme

Changes in health among Syrian refugees. A prospective study along the migration trajectories from the Middle East to Northern Europe

Esperanza Diaz

Bernadette Kumar, Lars Thore Fadnes

2021

Knut Erik Emberland

Gastroenteritis in Norwegian primary care. Time trends and a waterborne outbreak

Guri Rørtveit

Knut Arne Wensaas

2021

Wegdan Hasha

The effect of two different interventions on chronic pain and mental health symptoms among Syrian refugees

Esperanza Diaz

Bernadette Kumar, Lars Thore Fadnes